Translate

четвъртък, 8 март 2012 г.

Царевичен хляб

450гр бяло брашно
225 гр царевично брашно
250мл хладка вода
7гр суха мая
150мл топло прясно мляко
2с.л.зехтин, 1/2с.л.сол, 1ч.л. захар



В купа се разтваря маята със захарта и водата, прибавя се 1/2 от царевичното брашно и 50гр от бялото.Омесва се рядко тесто и се покрива с прозрачно фолио.Оставя се на топло за 30мин.Закваската трябва да втаса и да образува балончета на повърхността.Добавят се зехтина и млякото.Сместа се разбърква добре.
 Останалото бяло и царевично брашно се смесват.Добавят се постепенно към рядката смес, заедно със солта.

Замесва се тесто и се меси в продължение на 10мин в/у набрашнена повърхност.Когато стане гладко и еластично се поставя в намаслена с олио купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса 1,5-2часа, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на 2 топки, поставя се в тава покрита с хартия за печене и поръсена с царевично брашно, притискат се леко и отгоре също се поръсват с царевично брашно.ОСТАВЯТ СЕ ДА ВТАСАТ ОЩЕ 1ЧАС.Фурната се нагрява на 230гр, пекат се 10мин така, след което се намалява на 190гр и се пекат още 20мин.
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ МИНИМУМ 4 ЧАСА И 10 МИНУТИ.Мек и лесен за приготвяне(сравнително), но изисква време.

Няма коментари: